MEDENJAKI
Moj
navdih za zaključek letošnjega leta so bili medenjaki, drobno pecivo z dodatkom
medu in dišav. Pripravljali smo jih skupaj z družino za različne priložnosti, vendar
z enim namenom, ker radi ustvarjamo in razveseljujemo ljudi okrog sebe. V naši
hiši je dišalo po cimetu in ingverju cel december.
Medenjaki
so nastajali izpod mojih rok, mojih dveh otrok in njunih prijateljev.
Pripravili smo jih kot drobno pecivo za različne namene; za miklavžev sejem v
šoli, za moževo poslovno darilo, za na smrekico, za darila prijateljem s
pripeto dobro mislijo ali brez, ter različnih oblik; kot okraski za na
smrekico, drobno pecivo za na mizo, posebno oblikovan medenjak za prijatelje …
Spodaj si lahko preberete recept.
Tradicija
medenjakov v Škofji Loki, od koder prihajam, je že zelo stara in še vedno
ohranjena. Peka medenega peciva imenovanega mali kruhek sega v začetek 18.
stoletja. Najprej so ga izdelovale loške nune, ki so kasneje znanje prenesle
med ostale prebivalce, ki so se pri njih učili kuhanja. Škofjeloški mali kruhek
so pripravljale gospodinje tako, da so testo, pripravljeno iz ržene ali bele
moke, medu, popra, cimeta, nageljnovih žbic in pepelike, vtisnile v poseben
model za mali kruhek. Pripravljale so ga ob cerkvenih praznikih, godovih,
semenjih …
Jaz
si danes težko predstavljam božično-novoletne praznike brez te sladice in
razumem zakaj so se ohranili do danes.
Za
zaključek leta vsem vam želim obilo srečo, ki se skriva v tem kar najraje
delate. Usmerite vso svojo energijo v to
delo in ugotovili boste, kako vas razveseljuje. Veselje, ki nam ga je prinesel
vložen trud z medenjaki je bil tisočkrat poplačan. Želim pa vam tudi zdravo in uspešno leto,
polno veselja in dobrih dogodkov!
☺Maja
..................................................
MEDENJAKI
Obvezni
pripomočki: pečica, modelčki za piškote, mešalnik, valjar.
Sestavine
za medenjake:
500
g moke
kavna
žlička sode bikarbone
kavna
žlička cimeta
kavna
žlička mletega ingverja
150
g mletega sladkorja
150
g segretega in nato ohlajenega medu
150
g masla
2 –
3 jajca
Sladkorna
masa za dekoracijo piškotov:
150
g sladkorja
limonin
sok
voda
1.
KORAK
V
skledo vsujemo moko, v katero vmešamo sodo bikarbono, cimet in ingver.
2.
KORAK
V mešanico naribamo maslo ter dodamo
sladkor, med in jajca. Vse skupaj z mešalnikom stepemo v testo.
3.
KORAK
Pustimo,
da testo počiva v hladilniku vsaj eno uro. Jaz ga pustim kar čez noč.
Testo zvaljamo in z modelčki izoblikujemo piškote
različnih oblik.
5.
KORAK
Piškote pečemo na 180 °C, 9 minut.
6.
KORAK
Ohaljene piškote okrasimo s sladkorno maso.
................................................
Srečno!
Ni komentarjev:
Objavite komentar