Sacher torta
Bližal se je rojstni dan, zato sem se
odločala, s katero torto bom letos pocrkljala svoje najbližje. Odločila sem se
za »Sacher torto«, ki je meni najljubša izmed vseh tort. Čokoladni biskvit,
marelična marmelada in čokoladna glazura je odlična kombinacija, ki je osvojila
moje srce že dolgo nazaj. Ni pa osvojila samo mene, zaradi ljudi, ki so verjeli
vanjo in ohranili njeno svojevrstnost ter pravo mero tradicije, je postala del
dunajske kulture in si zaslužila posebno mesto v naši zgodovini.
»Sacher torta« ima dolgo zgodovino, ki sega
vse do leta 1832. Zgodba se je začela na Dunaju, ko je šef kuhinje kneza
Metternicha zbolel ravno takrat, ko bi moral pripraviti posebno sladico za
ugledne goste, zato je nalogo prevzel vajenec po imenu Franz Sacher. Sladica, ki jo je pripravil mladi vajenec je bila
današnja »Sacher torta«. Vsi so bili navdušeni nad novim okusom zato je postala
prava senzacija. Uspeh mu je omogočil, da je prišel do denarja s katerim je
kasneje odprl prvo delikateso in postal prvi dobavitelj pripravljene hrane na
Dunaju. Skratka bil je, ne samo dober slaščičar, ampak tudi uspešen poslovnež.
Očetovo tradicijo pa je kasneje nadaljeval tudi njegov sin Edvard, ki se je za
šefa izobraževal v Parizu in Londonu. Skupaj s svojo ženo Ano je odprl
restavracijo in nato še eleganten Sachar hotel, v katerem se prepletajo
različne kulture, a je »Sacher torta« bila vedno v izložbi slaščičarne najbolj
izpostavljena ljudem. Ker je sin kmalu umrl je hotel naprej vodila njegova žena
skupaj s svojim tastom. Kljub številnim preobrazbam (preživel je dve svetovni
vojni), ki jih je hotel skozi zgodovino doživel, je danes še vedno v svetu
najbolj prepoznaven hotel s petimi zvezdicami, kjer se lahko posladkate s
»Sacher torto«, narejeno po izvirnem receptu, starem skoraj 200 let.
Veseli me,
da tudi jaz lahko sodelujem pri obujanju te tradicije. »Sacher torto« sem prvič
jedla, ko sem bila še v srednji šoli in bila takoj navdušena nad njo. Kasneje
sem jo tudi pripravila in že prvič mi je uspela. Letos sem jo pripravila za
rojstnodnevno zabavo, vendar ne po originalnem receptu, ker je skrito varovan
(za glazuro uporabljajo tri vrste čokolade različnih dobaviteljev), pa nam je
kljub temu teknila. Spodaj si lahko preberete recept.
Še en dober
dogodek je za nami. Tokrat nam ga je posladkala čudovita »Sacher torta« s
pestro zgodovino. Tako enostavna je za pripraviti in hkrati tako mogočna po okusu,
da vam jo toplo priporočam. Ne bo vam žal. ☺ Maja
………………………………………………..
Obvezni pripomočki: pečica, 2 x posodi za
stepanje, stepalnik, tehtnica, model za torto, nož za rezanje torte, pladenj za
torto, lopatica za mazanje marmelade, posoda za topljenje čokolade.
Sestavine za
biskvit:
8 jajc
200 g moke
200 g temne
čokolade
100 g
kristalnega sladkorja
150 g
sladkorja v prahu
200 g
stopljenega masla
50 g mletih
mandeljnov
Sestavine za
glazuro:
200 g temne
čokolada
1 dcl vode
50 dag
sladkorja v prahu
Nadev:
marelična
marmelada
1. KORAK
V skledi zmešamo moko in mandeljne.
Nato ločimo beljake od rumenjakov. Stepemo surovo maslo s
sladkorjem in dodamo rumenjake. Nato še beljake trdo stepemo skupaj s
sladkorjem.
Nad vodo v posodi stopimo čokolado. Stepenim rumenjakom dodamo
stopljeno čokolado.
2. KORAK
Nato v to zmes vmešamo še stepene beljake in moko z mandeljni, da
dobimo gladko zmes.
Zmes vlijemo v model za torto in pečemo na 180 °C, 45 minut.
3. KORAK
Ohlajeni tortni biskvit prerežemo na pol. Na spodnji del
enakomerno namažemo marmelado nato nanj položimo nazaj drugi del.
4. KORAK
Nad vodo v posodi segrejemo čokolado, v katero vmešamo
sladkor in vodo. Vse skupaj mešamo nad vrelo vodo pet minut. Vročo
čokoladno mešanico enakomerno prelijemo na torto. Postavimo na hladno, da se
čokolada strdi.
………………………………………………..
Ni komentarjev:
Objavite komentar