ponedeljek, 6. oktober 2014


Ena velika doza sladke ljubezni

Tako kot vsako leto je tudi letos prišel na vrsto moj rojstni dan. Rekla sem si: »Ena velika doza sladke ljubezni bi mi prišla prav«, in si zaželela skutino torto v obliki srca.



Moja družina obožuje mojo skutino torto. Tudi drugi ne ostanejo hladni, ko jo poskusijo. Nekajkrat se mi je zgodilo, ko sem jo postregla  gostom, so jo najprej nezaupljivo poskusili, in nato presenečeno ugotovili kako okusna je. »Še en kos, prosim« je sledilo. Ljudje se prikrajšajo za užitke skutine torte, ker raje sežejo po čokoladni torti. Torti pa da posebno noto tudi »oblika srca.« Zato ne čakajte predolgo in se je lotite. Spodaj si lahko preberete recept.

Živimo in ljubimo lahko tudi skozi sladko skušnjavo. Srečno.

Maja

 ……………………................

Obvezni pripomočki: pečica, posoda za stepanje, stepalnik, model za torto v obliki srca, nož za rezanje torte, pladenj za torto, lopatica za dekoriranje torte, vrečka in nastavek za dekoriranje torte, peki papir.


Sestavine za biskvit:
150 g bele moke
60 g kristalnega sladkorja
1dl olja ali raztopljenega masla
1 vrečka vaniljevega sladkorja
6 jajc
1 kavna  žlička limoninega soka

Skutin nadev:
500 g skute
0,4 l sladke smetane
200 g sladkorja v prahu
1 žlica soka limone

Malinov nadev:
100 g malinove marmelade

1.    KORAK
Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake trdo stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato stepemo rumenjake in dodamo olje ali raztopljeno maslo. Stepene rumenjake in beljakov sneg zmešamo skupaj ter počasi dodajamo moko, da dobimo gladko zmes.



2.    KORAK
Zmes vlijemo v model za torto in pečemo na 180 °C, 40 minut. 



3.    KORAK
Pripravimo skutin nadev. Sladko smetano stepemo skupaj s sladkorjem. Nato dodamo sok limone. Na koncu primešamo še skuto.

4.    KORAK
Ohlajen tortin biskvit razrežemo na tri dele. Na prvi del razmažemo malinovo marmelado nato pa še skutin nadev. Nanj položimo drugi del biskvita na katerega razmažemo samo skutin nadev. Nato položimo še tretji del biskvita, nanj zopet razmažemo malinovo marmelado nato pa še skutin nadev. Za končno oblikovanje torte  obarvamo z malinovo marmelado preostanek skutinega nadeva in jo dekoriramo.



 ……………………................


Dober tek!

nedelja, 24. avgust 2014

Jadranje in pehtranova potica

Že od nekdaj sem uživala na morju, ko pa me je moj mož povabil na barko, sem se takoj zaljubila v jadranje. Od takrat naprej vsako leto preživim letne počitnice na barki. Najprej sva z možem jadrala sama ali s prijatelji, danes pa skupaj z otroci. Uživamo, ko jadramo, saj združuje vse kar nam predstavljajo idealne počitnice: aktivnost, stik z naravo in kanček adrenalina. Letos se je naši posadki pridružil še nečak Luka.

SVOBODA

Ker so bile to za Luka prve daljše počitnice na barki, sta otroka hitela razlagati bratrancu na poti proti morju, kaj vse bo videl in doživel, on pa ju je z zanimanjem poslušal. Tako veseli in zgovorni so bili, da jih je bilo veselje poslušati. Potem pa sem jih še jaz razveselila z novico, da sem spekla pehtranovo potico za na pot. Otroci in moj mož obožujejo mojo potico. Spodaj si lahko preberete recept.  

PEHTRANOVA POTICA

V Pomer-ju, kjer ima naša barka privez, smo najprej vse preložili iz avta v barko ter pripravili posteljnino. Preverili smo vremensko napoved za srednji Jadran in ugotovili, da ni bila najbolj primerna za jadranje z otroci. Pot nas naj bi nesla proti creško-lošinjskem arhipelagu (Lošinj, Unije, Susak, Ilovik, Vele in Male Srakane, Cres). Seveda je bilo vse odvisno od vremena zato smo se odločili, da ostanemo v marini. Med tem, ko smo čakali na stabilno vreme smo se kopali, lovili ribe in obiskali Akvarij v Puli. Po treh dneh se je vreme končno ustalilo.

PULA AKVARIJ - CENTER ZA OKREVANJE MORSKIH ŽELV


VSAK SI NAJDE SVOJ KOTIČEK

Prižgali smo motor na barki, vrgli zadnjo privezno vrv v morje in zapluli novim dogodivščinam naproti. Veter nas je ponesel čez Kvarner proti otoku Unije, v zaliv Maračol na zahodni strani otoka, kjer smo barko privezali na bojo. Za nami je bilo šest ur jadranja, zato smo se najprej vsi vrgli v kristalno čisto morje. Kakšna osvežitev! Predali smo se lenarjenju in kopanju.

Unije so drugi največji otok otočja okoli Lošinja. Na otoku ni avtomobilov, imajo pa manjše letališče. Znan je po rodovitni zemlji, saj so včasih imeli velike nasade oliv. Še danes imajo štiri avtohtone vrste oliv: Starovjerka, Slatka(Unijska), Slimnjača in Istijanka. Olivno olje je zelo cenjeno in iskano zato danes povečujejo in obnavljajo proizvodnjo. Včasih je živelo na otoku 783 prebivalcev, danes pa samo še 88.


ZAPUŠČAMO UNIJE

Naslednji dan smo kurz na barki naravnali proti zalivu Krivica na otoku Lošinj, kjer smo ostali naslednje tri dni. Turkizno modra barva vode, tišina in zeleni borovci nas vedno prevzamejo in skoraj ni bilo jadranja, da se ne bi ustavili v tem zalivu. Ni zaman rečeno, da je to najlepši zaliv na otoku. Pa še za sidranje je zelo varen.

KO ZMANJKA MOČI RAK KRAK PRISKOČI NA POMOČ

Iz Krivic smo se en dan opravili peš na drugo stran otoka v Veli Lošinj. Pešpot je urejena, kljub temu smo se prebijali skozi nešteto pajkovih mrež, srečali ogromno hroščev, katere je moja hči vztrajno umikala iz poti, da jih slučajno ne bi kdo pohodil. Vzpon ni bil zanemarljiv in povrhu še dvojen, saj smo se vračali po isti poti. Bravo otroci! Letos nam je vreme pomagalo, saj je bila temperatura primerna za hojo.

NAŠA ENTOMOLOGINJA

Zapustili smo zaliv in zapluli z barko na drugo stran otoka Lošinj v zaliv Baldarka, kjer smo se začasno sidrali. Ogledali smo si mesto Mali Lošinj, se založili  s hrano in kupili spominke.

Danes je Lošinj zanimiva turistična destinacija, predvsem zaradi blage klime, vegetacije in pomorstva. Zanimivost otoka je, da sta se do danes ohranila imena dveh največjih mest na otoku, kljub temu, da je danes Mali Lošinj prerasel Veli Lošinj, kar marsikoga zmede. Na otoku najdemo številna zdravilišča in hotelske komplekse, ki vabijo turiste s čistim morjem, prekrasnimi razgledi, prijetno klimo in morsko hrano. 

ZALIV BALDARKA

Po osvežitvi v morju, smo zaliv hitro zapustili, saj smo se želeli skriti v bližnjo marino Nerezine pred napovedanim dežjem. Nerezine ležijo ob vznožju hriba Osoršćica 588 m nad morjem, na vzhodni strani otoka Lošinj. 

NEREZINE

Kot je bilo napovedano, je bilo naslednje tri dni vreme zares muhasto, veliko je deževalo, zato smo imeli dovolj časa za razne družabne igre, barvali smo kamenje in risali. Če pa je slučajno skozi oblake pokukalo sonce, smo hiteli na plažo ali pa raziskovati naselje.



BARVANJE

In napočil je dan, da se vrnemo. Skozi Osor, ki je na jugovzhodnem delu otoka Cres in je povezan z otokom Lošinj s premikajočim se mostom, nas je pot vodila nazaj čez Kvarner proti naši končni destinaciji - marini Pomer. 

OSOR


Tukaj si lahko pogledate zemljevid naše poti, ki ga je narisal Luka. 






Organiziranje počitnic z otroci na barki zahteva kar nekaj načrtovanja, potrpljenja in dobre volje, vendar sva z možem mnenja, da se vložen trud vedno povrne. Na koncu našega skupnega jadranja smo se vsi strinjali, da so bile počitnice čudovite in da smo bili uglašen tim. Veliko novega smo skupaj doživeli in videli, zato sem prepričana, da bo naša poletna dogodivščina še dolgo ostala v naših srcih. In zopet se zavem, kako pomembne so malenkosti v življenju. ☺
………………………………………………

PEHTRANOVA POTICA
Obvezni pripomočki: pečica, model za potico, mešalnik, valjar, plastična lopatica za testo

Sestavine za pehtranovo potico:
650 g moke
kavna žlička soli
50 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
limonina lupina
2 žlički ruma
20 g kvasa
60 g masla
cca 3 dcl toplega mleka
2 rumenjaka

Sestavine za nadev:
1 jajc
2 beljaka
150 g sladkorja
150 g masla
150 g pehtrana


1. KORAK

V skledo vsujemo moko, v katero vmešamo sol. 

Kvas z malo sladkorja in moke raztopimo v 1 dcl mleka.

Stopimo maslo.

Rumenjaka v posebni posodi spenimo, dodamo limonino lupino, rum, sladkor, vanilijev sladkor ter na koncu še preostanek mleka. 

Mešanico z rumenjaki vlijemo v sredino moke in z mešalnikom počasi mešamo. Počasi dodajamo še vzhajani kvas in stopljeno maslo. Testo mešamo z mešalnikom dokler ne začne odstopati oziroma se ločiti od sklede.  Pustimo vzhajati približno eno uro. 




2. KORAK

Za nadev z mešalnikom stepemo skupaj dva beljaka, eno celo jajc in sladkor. Posebej v skledi stepemo še maslo. V stepeno maslo vmešamo stepena beljaka, jajce in sladkor, da dobimo zmes. 

Na drobno nasekljamo pehtran.



3. KORAK

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino, kjer ga z valjarjem enakomerno razvaljamo. Razvaljano testo namažemo z zmesjo za nadev in potresemo z nasekljanem pehtranom. Testo zavijemo in damo v namazan model za potico. Potico večkrat prebodemo z vilico in pustimo, da vzhaja eno uro.



4. KORAK

Vzhajano potico namažemo z mlekom ter jo pečemo v predhodno segreti pečici  na 180°C 40 minut.


Srečno!

 ………………………………………………

ponedeljek, 7. julij 2014

Družinski vikend


Ta vikend je bil poseben za našo družino, saj sta se nam za konec vikenda pridružila družina moje sestre in brat. Zbrali smo se na že tradicionalnem kampiranju ob obali Istre. Obetala se nam je čudovita priložnost za še en dober dogodek. 


Zadnje dni pred odhodom so bile predpriprave na kampiranje v polnem teku. Dogovorili in uskladili smo se, kaj bo kdo vzel s seboj, kdaj odrinemo ... Odločili smo se, da gremo z dvema avtomobiloma, kar pomeni, da smo se morali zelo potruditi, da smo vso opremo spravili vanju. Jutro pred odhodom smo pakirali v avto. Po navadi to naredimo že večer pred odhodom, vendar nam jo je letos zagodel dež, zato smo vse skupaj prestavili na naslednje jutro. Tudi zjutraj je deževalo, a nam je vseeno uspelo. Prtljažnik smo imeli zvrhano poln z opremo za kampiranje in pripravljeni smo bili za odhod. Brat se je odpravil naprej, mi smo še pripeli otroke v avtosedež in … Gremo! Opla, ne še! Motor ne vžge. Kličem brata, in že sem razmišljala, kako bomo vse prestavili v drug sposojen avto, ko mož reče:  »Samo akumulator se je spraznil«. Avto nam uspe vžgati s kabli in veseli se odpravimo proti morju. No, ni dolgo trajalo, ko je bilo veselja konec, kajti v Kopru je deževalo kot iz škafa. Imela sem občutek, da plujemo in ne vozimo. Zamižim in si zaželim, da zagledam sonce, ko odprem oči. In res, ko pridemo iz Kopra, se pokaže sonce. Držim fige in upam, da se nam sonce ne skrije za oblake. Do kampa Lanterna je vreme zdržalo, ko pa smo začeli postavljati šotore, nas je dež še enkrat obiskal. Otroke smo spravili pod streho in hiteli postavljati šotore. Vendar se otroci niso kar tako pustili odgnati. Želeli so postaviti sami svoj štor, čeprav je deževalo. Zato smo jim obljubili, da bodo  kline na svojem šotoru lahko sami zabili, ko bo prenehalo deževati. So se pa zelo zabavali, ko so nas gledali, kako vsi premočeni postavljamo šotore. No, kljub dežju smo bili dovolj hitri, da so šotori znotraj ostali suhi.

Ela, 9 let

Navkljub vsem tem nevšečnostim z vremenom in avtom na začetku še pomislili nismo, da bi se odpovedali tej naši dogodivščini, kajti vemo, da za vsakim dežjem posije sonce. Primerno vremenskim razmeram so bile tudi temperature letos nekoliko nižje, kot je to običajno za ta letni čas, zato smo se odločili, da bo naša glavna aktivnost tenis. Šotore smo imeli namreč postavljene v neposredni bližini tenis igrišč. Starši smo po dvajsetih letih zopet prijeli za lopar in bilo je super. Tudi otroci so nadvse uživali v igri. Ko smo se vrnili domov smo jih morali vpisali v tečaj tenisa, z možem pa sva si rezervirala termin za igro. Le kaj smo delali, da smo rabili dvajset let za ponovno igro tenisa?

Vid, 7 let

Zgodil se je čudovit dober dogodek, ki je bil zanimiv, pester in poln lepih trenutkov. Nepozabni trenutki nas bodo spremljali in še bolj povezovali. Zavedamo se, kako srečni smo, da smo kljub stalnim spremembam v naših življenjih uspeli ohraniti dobre družinske odnose ter kako pomembno je, da le-te prenesemo na mlajšo generacijo.

Da boste tudi vi doživeli dober dogodek, organizirajte skupno srečanje s svojimi najbližjimi. Gradite na družinskih odnosih, saj vas družina najbolje pozna, razume in vam omogoča ravnovesje in uspeh v življenju. Presenetite jih z dogodkom. Lahko organizirate skupen dogodek tako, kot to naredimo mi. In nikar ne pozabite vsako leto dogodka obnoviti.

Maja

sreda, 18. junij 2014

Kar dve zabavi v enem vikendu

Ta vikend je bil čudovit za našo družino, saj smo imeli kar dve uspešni rojstnodnevni zabavi. Praznovali smo najprej Vidov sedmi in naslednji dan Elin deseti rojstni dan.

Uživamo kadar skupaj načrtujemo, ustvarjamo in se družimo, saj smo takrat še bolj povezani. Hkrati pa z možem doseževa, da se otroka lahko skozi ustvarjalnost izrazita ter spoznata meje do kje lahko sežejo njune sanje.

Predpriprave na zabavo smo letos začeli že zgodaj, saj sta si otroka že zelo dolgo želela domačo žival in upala, da jo bosta dobila za rojstni dan. Ker sta bila tako odločna sva jima z možem rekla, da jo mogoče dobita, če bo njuna soba cel mesec pospravljena brez opozorila. 



En teden pred začetkom zabave smo začeli s predpripravami. Otroka sta izdelala vabili in napisala seznam povabljenih. Ker smo omejeni s prostorom, je lahko vsak povabil do 10 prijateljev. Dogovorili smo se o programu, ki se bo izvajal na zabavi, in sicer, ustvarjanje s kamenčki ter »špricanje« z vodnimi »pištolami«. Kamenčke smo nabrali za Soro. Vid in Ela sta jih naslednji dan pobarvala. Pobarvane smo potem uporabili pri ustvarjanju ptičkov, kjer smo na kamenje nalepili oči, peresa in jih zlepili v različne figurice.



Tudi torto smo začeli pripravljati dva dni pred zabavo. Zaželela sta si jo v obliki konja, zato sem načrt poiskala  na internetu. Čokoladna za fanta, skutina za deklico. Recept si lahko preberete spodaj. Torto smo pripravili skupaj.


Ko so prišli prvi povabljeni se je vznemirjenje pred začetkom zabave nekoliko umirilo, saj sta jim ponosno hitela razkazovala rojstnodnevno darilo - morsko prašičko »Milly«, svoje igrače in torto. Uživala sta ob odpiranju in ogledovanju prejetih daril. Skupaj so ustvarjali se igrali in  slišati je bilo polno smeha, veselja in zadovoljstva. Ob odhodu se je videlo, da je zabava pustila pozitivne reakcije saj so otroci zadovoljni odhajali. V znak pozornosti, pa je vsak vzel s seboj ptička, ki ga je ustvaril iz kamenja.


Zabavi sta vsebovali vse elemente dobrega dogodka in sta rezultat vloženega truda, dobre ideje in skupnega dela. Zagnanost in predanost projektu, ki sta ju izkazala otroka v času predpriprav, nama je z možem vlilo dodatne energije in moči, da smo boljše naredili še boljše. Na tej skupni poti širimo svoja znanja in se učimo spretnosti funkcioniranja kot družina.

Dva dobra dogodka v dveh dneh ne bi uspela, če ne bi bili uglašena družina. Zato poslušajte svoje najbližje kaj vam govorijo, saj boste le tako izvedeli kaj si zares želijo in uspelo bo tudi vam.

Maja

 ...............................................

Obvezni pripomočki: pečica, posoda za stepanje, stepalnik, model za torto, pladenj za torto, papirnata skica torte, lopatica za dekoriranje torte,  peki papir.

Spečemo dve torti za enega konjička.



Sestavine za  eno torto:
175 g bele moke
150 g kristalnega sladkorja
70 g raztopljenega masla
1 vrečka vaniljevega sladkorja
6 jajc
1 mala žlica soli

Nadev skutin:
500 g skute
0,5 l sladke smetane
100 g malin
sladkor
sok limone
1 čokoladni bonbon

Nadev čokoladni:
250 g jedilne čokolade
0,5 l sladke smetane
2 veliki žlici kakava
1 čokoladni bonbon

1.    KORAK
Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake trdo stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato stepemo rumenjake in dodamo raztopljeno maslo. Stepene rumenjake in beljakov sneg zmešamo skupaj ter počasi dodajamo moko, da dobimo zmes.

2.    KORAK
Zmes vlijemo v model za torto in damo v pečico na 180 °C, 20 minut. 

4.    KORAK
 Pripravimo nadev,  čokoladen ali skutin.

5.    KORAK
 Izrežemo želeno obliko na tortnem testu, pomagamo si s skico. Izrezane dele sestavimo v konja.

6.    KORAK
 Zmes razmažemo po torti in jo okrasimo. 

 ...............................................

ponedeljek, 9. junij 2014

Kaj naredi dober dogodek še boljši?

Še en čudovit vikend je za menoj. Priložnost je nanesla, da sta se otroka pazila pri starih starših, zato sva jo midva ubrala proti morju. Izkoristila sva dober trenutek, prisluhnila drug drugemu in zgodil se je dober dogodek.

Prepričana sem, da si tudi vi želite preživeti kvaliteten čas s svojimi najbližjimi, in jim  pripraviti nekaj posebnega. Naj bo to vikend izlet, rojstnodnevna zabava, zabava za sodelavce … Vedno je dobro vedeti, kako dogodek narediti čim bolj učinkovit in zabaven. Kanček ustvarjalnosti, dober plan in vaše sodelovanje bodo naredili dogodek dober. Še boljšega pa naredi, če ga zavijete v presenečenje.

Ko imate idejo, je na vrsti predpriprava. Tistemu, ki mu je  presenečenje namenjeno ne smete vsega povsem zaviti v skrivnost, povejte le majhne podrobnosti. Če organizirate zabavo z več povabljenimi se potrudite, da bodo tudi oni sodelovali. Ne spreminjajte, kar je že dogovorjeno. Prepričajte se, da povabljeni odidejo zadovoljni, v znak pozornosti pa jim lahko poklonite nekaj za spomin.




Jaz sem načrtovala vikend z možem že dosti prej, kot se je pojavila priložnost. Tudi na moja dva otroka nisem pozabila. Pred odhodom sem jima spekla marmorni kolač, ki sta ga neučakanca jedla že med fotografiranjem.

Družina in prijatelji so naš največji dar, zato pohitite, presenetite jih z dobrim dogodkom. Jaz z veseljem presenetim moje in oni mene, ker smo prepričani, da ima  pozitiven učinek na vse nas. In na koncu se vedno zgodi preobrat, vsi smo zvezde dogodka – tisti, ki mu je bilo presenečenje namenjeno, tisti ki je organiziral presenečenje in povabljeni.

Če potrebujete spodbudo  vam bom rade volje pomagala. V slogi je moč. Mogoče nam celo uspe veledogodek? Srečno

Maja
 ……………………………….

 Recept za dober dogodek:

Ideja o presenečenju.
Pričetek predpriprave. Določite: temo dogodka, kraj in čas, število povabljenih, jedilnik in glasbeno spremljavo.
Pazite, da o presenečenju izvedo le povabljeni. Tisti, ki mu je presenečenje namenjeno pozna le majhne podrobnosti.
Potrudite se, da bodo povabljeni sodelovali pri organizaciji, skličite sestanek z njimi ter jim dodelite naloge. Izmenjajte si ideje.
Dogodek naj bo interaktiven,  naredite skupen prispevek.
Ne spreminjajte kar je že dogovorjeno.
Ne pozabite na drobne dodatke.
Prepričajte se, da povabljeni odidejo zadovoljni, dajte jim nekaj za spomin v znak pozornosti.
……………………………….

sobota, 31. maj 2014

Češnjeva fuzija

Sezona češenj je in njihov čudovit okus in zdravilen učinek nas vabita na vsakem koraku. So znanilke poletja in celo dva pregovora o njih poznam, ki pravita »Sveti Vid je češenj sit«, kar pomeni, da v tem času dozorijo in »Z njim ni dobro češenj zobat«, kar pomeni, da z njim ni dobro imeti opravka.


Češnje so včasih simbolizirale ljubezen, vendar danes le malokdo med nami to ve. Nekje sem prebrala, da je včasih veljalo, če je zaljubljenec postregel izbranki s češnjevim čajem je v njej prebudil ljubezen. Ko so češnje zrele osrečijo marsikaterega od nas, zato si zaslužijo posebno pozornost. Strinjam se s tistimi, ki menijo, da imajo češnje magično moč in prikličejo spomine, ki prevevajo ljubezen, nostalgijo, domotožje… Različni občutki se lahko prebudijo takrat. Nekateri bi dali vse, da bi lahko še enkrat okusili češnjev zavitek, kot ga je pripravljala njihova mama, drugi pravijo, da ni boljšega kot splezati na češnjo in jih jesti kar iz drevesa, tretji pa se zadovoljijo že samo, če se kupljenih do sitega najedo.

Na drugem koncu sveta, na Japonskem, cvetovi češenj predstavljajo simbol za minljivost lepote in imajo z njimi prav posebno vez in globok odnos. Cvet češnje upodabljajo na kimonu, papirju, posodah … Pod cvetočimi drevesi češenj se zbirajo, tam posedajo, pijejo, jejo in se družijo.  

Na našem vrtu smo imeli češnjo, žal smo jo morali zaradi bolezni požagati, zato se bomo morali letos zadovoljiti s kupljenimi. Na moji poti od doma do službe je pestra ponudba domačih češenj, zato sem se odločila, da jih kupim kar tam.

Doma sva si z Elo privoščili oddih ter se posladkali s češnjami. Vmes sva se pogovarjali, smejali in skupaj zapeli staro ljudsko pesem:

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši,
v šolo tudi rada grem, vsako leto rajši.
Tu nam prostor dajte za naše mlade dame,
da bo sijalo sončece na naše mlado srčece.
Ti si lepa, ti si lepa, ti si pa najlepša.«


Sladkanje s češnjami in petje čudovite ljudske pesmi o češnjah mi je prebudilo spomine, ko sem tudi jaz obiskovala folkloro. Na ta čas me vežejo lepi spomini. Vesela in hvaležna sem, da moja otroka uživata, ko obiskujeta folkloro in s tem obujata stare ljudske igre in pesmi. Hvaležna pa sem tudi šoli in učiteljem za prizadevnost in spodbudo, da se stari običaji prenašajo na mlajšo generacijo.

Začutila sem magičnost trenutka in preblisnilo me je, da letos pripravim češnjevo sladico, da ji ni para. Imenuje se Češnjeva fuzija in je sladica iz češenj kuhanih v kraškem teranu, smetane, beljakovih penic in čokolade. Spodaj si lahko preberete recept. 





Češnjeva fuzija je sladica, ki vam bo posladkala dan. Navdušeni boste nad mešanico okusov. Mene je povsem očarala, zato vam priporočam, da jo pripravite sebi in svojim najbližjim, kajti »dober dogodek« se bo zgodil sam po sebi. Mogoče pa se prebudi ljubezen?☺


Maja
  ……………………………………………………

Obvezni pripomočki: pečica, kuhalnik, posoda za stepanje, posoda za češnje, posoda za kuhanje kompota, 6 globokih kozarcev, razkoščičevalec za češnje, stepalnik, lopatica za mešanje, vrečka za dekoriranje in nastavek, pladenj, peki papir.


Sestavine za kompot:
1 kg svežih češenj
70 g kristalnega sladkorja
1 dl terana ali vode
½ vrečke vanilijevega sladkorja

Sestavine za beljakove penice:
4 beljake
150 g sladkorja

Sestavine za kremo:
0,5 l sladke smetana
½ vrečke vanilijevega sladkorja

50 g čokolade

1. KORAK

Najprej operemo češnje. Nato jih razkoščičimo. Skuhamo češnjev kompot tako, da skupaj vsujemo v posodo za kuhanje češnje, sladkor, teran ali vodo in kuhamo 10 minut. Bodite pozorni, saj kompot rad kipi. Ko je kompot kuhan, ga damo na hladno v hladilnik.

2. KORAK

Beljake trdo stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem (če obrnete posodo s peno, vam ne sme pasti ven oziroma se vam ne sme premakniti niti za milimeter). S peno napolnimo vrečko za dekoriranje in naredimo male penice. Sušimo 6 ur na 50°C. 

3. KORAK

Sladko smetano stepemo, vanjo stresemo vanilijev sladkor. Sladko smetano prenehamo stepati tik pred tem, ko postane povsem trda. Smetana mora biti še malo tekoča.

4. KORAK

Naribamo jedilno čokolado.

5. KORAK

V stepeno smetano vmešamo beljakove penice in nežno zmešamo.



6. KORAK

Pripravimo 6 visokih kozarcev, napolnimo jih z dvema velikima žlicama češnjevega kompota, smetano v katero smo vmešali beljakove penice. Na koncu okrasimo še s češnjo in naribano čokolado.



Dober tek!

……………………………………………………