sobota, 31. maj 2014

Češnjeva fuzija

Sezona češenj je in njihov čudovit okus in zdravilen učinek nas vabita na vsakem koraku. So znanilke poletja in celo dva pregovora o njih poznam, ki pravita »Sveti Vid je češenj sit«, kar pomeni, da v tem času dozorijo in »Z njim ni dobro češenj zobat«, kar pomeni, da z njim ni dobro imeti opravka.


Češnje so včasih simbolizirale ljubezen, vendar danes le malokdo med nami to ve. Nekje sem prebrala, da je včasih veljalo, če je zaljubljenec postregel izbranki s češnjevim čajem je v njej prebudil ljubezen. Ko so češnje zrele osrečijo marsikaterega od nas, zato si zaslužijo posebno pozornost. Strinjam se s tistimi, ki menijo, da imajo češnje magično moč in prikličejo spomine, ki prevevajo ljubezen, nostalgijo, domotožje… Različni občutki se lahko prebudijo takrat. Nekateri bi dali vse, da bi lahko še enkrat okusili češnjev zavitek, kot ga je pripravljala njihova mama, drugi pravijo, da ni boljšega kot splezati na češnjo in jih jesti kar iz drevesa, tretji pa se zadovoljijo že samo, če se kupljenih do sitega najedo.

Na drugem koncu sveta, na Japonskem, cvetovi češenj predstavljajo simbol za minljivost lepote in imajo z njimi prav posebno vez in globok odnos. Cvet češnje upodabljajo na kimonu, papirju, posodah … Pod cvetočimi drevesi češenj se zbirajo, tam posedajo, pijejo, jejo in se družijo.  

Na našem vrtu smo imeli češnjo, žal smo jo morali zaradi bolezni požagati, zato se bomo morali letos zadovoljiti s kupljenimi. Na moji poti od doma do službe je pestra ponudba domačih češenj, zato sem se odločila, da jih kupim kar tam.

Doma sva si z Elo privoščili oddih ter se posladkali s češnjami. Vmes sva se pogovarjali, smejali in skupaj zapeli staro ljudsko pesem:

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši,
v šolo tudi rada grem, vsako leto rajši.
Tu nam prostor dajte za naše mlade dame,
da bo sijalo sončece na naše mlado srčece.
Ti si lepa, ti si lepa, ti si pa najlepša.«


Sladkanje s češnjami in petje čudovite ljudske pesmi o češnjah mi je prebudilo spomine, ko sem tudi jaz obiskovala folkloro. Na ta čas me vežejo lepi spomini. Vesela in hvaležna sem, da moja otroka uživata, ko obiskujeta folkloro in s tem obujata stare ljudske igre in pesmi. Hvaležna pa sem tudi šoli in učiteljem za prizadevnost in spodbudo, da se stari običaji prenašajo na mlajšo generacijo.

Začutila sem magičnost trenutka in preblisnilo me je, da letos pripravim češnjevo sladico, da ji ni para. Imenuje se Češnjeva fuzija in je sladica iz češenj kuhanih v kraškem teranu, smetane, beljakovih penic in čokolade. Spodaj si lahko preberete recept. 





Češnjeva fuzija je sladica, ki vam bo posladkala dan. Navdušeni boste nad mešanico okusov. Mene je povsem očarala, zato vam priporočam, da jo pripravite sebi in svojim najbližjim, kajti »dober dogodek« se bo zgodil sam po sebi. Mogoče pa se prebudi ljubezen?☺


Maja
  ……………………………………………………

Obvezni pripomočki: pečica, kuhalnik, posoda za stepanje, posoda za češnje, posoda za kuhanje kompota, 6 globokih kozarcev, razkoščičevalec za češnje, stepalnik, lopatica za mešanje, vrečka za dekoriranje in nastavek, pladenj, peki papir.


Sestavine za kompot:
1 kg svežih češenj
70 g kristalnega sladkorja
1 dl terana ali vode
½ vrečke vanilijevega sladkorja

Sestavine za beljakove penice:
4 beljake
150 g sladkorja

Sestavine za kremo:
0,5 l sladke smetana
½ vrečke vanilijevega sladkorja

50 g čokolade

1. KORAK

Najprej operemo češnje. Nato jih razkoščičimo. Skuhamo češnjev kompot tako, da skupaj vsujemo v posodo za kuhanje češnje, sladkor, teran ali vodo in kuhamo 10 minut. Bodite pozorni, saj kompot rad kipi. Ko je kompot kuhan, ga damo na hladno v hladilnik.

2. KORAK

Beljake trdo stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem (če obrnete posodo s peno, vam ne sme pasti ven oziroma se vam ne sme premakniti niti za milimeter). S peno napolnimo vrečko za dekoriranje in naredimo male penice. Sušimo 6 ur na 50°C. 

3. KORAK

Sladko smetano stepemo, vanjo stresemo vanilijev sladkor. Sladko smetano prenehamo stepati tik pred tem, ko postane povsem trda. Smetana mora biti še malo tekoča.

4. KORAK

Naribamo jedilno čokolado.

5. KORAK

V stepeno smetano vmešamo beljakove penice in nežno zmešamo.



6. KORAK

Pripravimo 6 visokih kozarcev, napolnimo jih z dvema velikima žlicama češnjevega kompota, smetano v katero smo vmešali beljakove penice. Na koncu okrasimo še s češnjo in naribano čokolado.



Dober tek!

……………………………………………………

Ni komentarjev:

Objavite komentar