Makroni
Je preprosta slaščica, ki je narejena iz beljakov, sladkorja, mandeljnov
in nadeva. Med slaščicami izstopa po mehkobi in prijetno sladkem okusu. Včasih
je bila sinonim za bogate in slavne, danes pa je bolj dostopna. Recept se je
ohranil več stoletij, kar še bolj podkrepi njihovo posebnost. Mene so makroni čisto zasvojili, saj so lahki kot perje in imajo božanski okus.
Čudovite živahne barvne kombinacije z različnimi okusi so kar klicale
da se jih lotim. Kljub opozorilom o zahtevnosti tehnike, sem se optimistično
lotila priprave. Odločila sem se za enega izmed milijon receptov (francoski
način) na internetu in uspela. Žal, brez uspeha naslednji trije poskusi. No, ne
čisto brez uspeha saj je bil okus pravi, le oblika ni bila. Nisem razumela, kje
sem ga polomila ter začela verjeti, kar piše na internetu: »Da moraš paziti na
sobno temperaturo, vlažnost v prostoru, beljake uležati 24 ur na sobni
temperaturi in podobno.« Ker se ne vdam kar tako, sem prosila za pomoč brata,
ki je kuhar. Najprej mi je svetoval naj ne berem preveč. Opazoval je moj
postopek in ugotovil, kje sem ga polomila. Opazil je, da sem peno iz beljakov
stepla premalo, kajti sneg iz beljakov mora biti povsem trd (če obrnete posodo
s peno, vam ne sme pasti ven oziroma se vam ne sme premakniti niti za
milimeter), ter mi svetoval, da namesto navadne vrečke za dekoriranje raje
uporabim pravo profesionalno vrečko.
Od takrat mi vedno uspejo, vendar se natančno držim recepta in vse
sestavine vnaprej pripravim. Sploh ni tako težko kot se govori. Res je, da je lahko na preizkušnji
vaša vztrajnost, vendar ne obupajte, okus je kljub neuspeli obliki še vedno
enak. Vredno se je potruditi, kajti ko vam enkrat uspejo, jih obvladate za
vedno. Spodaj si lahko ogledate recept.
Pri tem izzivu pa sem se morala soočiti še z enim problemom. Barve. Ker
ne uporabljam jedilnih barv moji makroni niso tako živahnih barv. Ugotovila
sem, da se raje poigram z različnimi nadevi, ki še dodatno dopolnijo makronu
okus, in pozabila na barve. Izmed vseh kombinacij, ki sem jih do sedaj
pripravila je pri nas čokoladna zmagovalna.
Makroni vam lahko posladkajo dan ali pa so lepo darilo svojim najbližnjim.
Zagotavljam vam, da se jim bo prikradel nasmeh na obrazu in dolg
»njamiiiiiiiiiiiiiiiii«.
Naredite sebi ali svojim najbližjim »dober dogodek« za edinstven dan in
pripravite svoje makrone.
Maja
......................................................
Navodila:
Obvezni pripomočki: pečica, posoda za
stepanje, stepalnik, mešalnik, sito, lopatica za mešanje, 2 x vrečka za dekoriranje in nastavek, 2 x pladenj,
peki papir.
Sestavine za 30
makron-ov oziroma 60 polovičk:
108g beljaka
40g kristalnega
sladkorja
(2 veliki žlici kakava
ali mletih malin za barvo)
135g mletih mandeljnov (lahko
tudi mlete pistacije, da dobite zeleno barvo)
225g sladkorja v prahu
- KORAK:
Najprej beljake trdo
stepete skupaj s kristalnim sladkorjem. Če želite dobiti temno rjavo ali rdečo
barvo na koncu stepanje dodajte 2 veliki žlici kakava ali mletih malin.
- KORAK:
Sladkor v prahu in mandeljne
zmešate v mešalniku.
- KORAK:
Stepenemu beljaku
počasi dodajajte mešanico, ki je nastala med mandeljni in sladkorjem v prahu,
tako da jo najprej presejete čez sito. Dodajajte jo v treh delih, medtem počasi
vmešajte sestavine, v smeri urnega kazalca tako, da nastane gosta tekoča masa.
- KORAK:
Maso vlijete v vrečko
za dekoriranje in naredite male okrogle kepice (30 polovičk na en pladenj), ki
se počasi razlezejo.
- KORAK
Pladenj potolčete
štirikrat ob pult, da makroni spustijo zrak, nato jih pustite še 20 minut
mirovati. En pladenj bo miroval 20 minut, drugi 35 minut.
- KORAK:
Vklopite pečico na 150 °- 140 °C, ventilator.
- KORAK:
Pečete 15 minut na
sredini pečice.
- KORAK:
S krpo navlažite mizo nato nanjo položite
skupaj s peki papirjem pečene makrone,
da se ohladijo. Na dotik so zelo krhki. Ko se ohladijo jih odstranite iz peki
papirja in namažite s kremo.
- KORAK:
Namažete jih s kremo
vsaj 12 ur pred uporabo, da se ravno prav navlažijo. Hranite jih v hladilniku s
kremo ali brez. Brez kreme vam ostanejo
sveži do enega tedna, s kremo pa dva dni. Svežina je odvisna od kreme.
Čokoladna krema ima manj vlage kot skutina zato se makron prej navlaži in
postane preveč mehak.
Sestavine za nadev 30 makronov:
Sadna krema:
0,25l sladke smetane
25g puste skute
žlica sladkorja
Sveže maline ali svež
malinin ekstrat (sadnje po lastni izbiri, lahko tudi domača marmelada)
Čokoladna krema:
0,25l sladke smetane
100g jedilne čokolade
(bela ali temna)
Čokoladna krema;
sladko smetano stepete, vanjo vlijete
stopljeno čokolado in zmešate. Pustite jo stati, da se strdi.
Sadna krema;
sladko smetano stepete, vanjo stresete pusto
skuto, žlico sladkorja in sadje ter vse skupaj zmešate.
......................................................
Če boste sledili navodilom, boste zadovoljni z dosežkom. Srečno!
Ni komentarjev:
Objavite komentar