nedelja, 4. maj 2014

Male tortice so šle za med




Navdih tega tedna sta moja otroka z neverjetno domišljijo in ustvarjalnim razmišljanjem. Svoj novi projekt »Domači izdelki izpod domačih rok« sta zasnovala s tako zagnanostjo in entuziazmom, da sem se povsem prepustila vrtincu dogajanja. Opazovala sem ju le od daleč in priskočila na pomoč, ko sta me potrebovala. »Dober dogodek« je bil napovedan, ne da bi se ga zavedali.

Vse skupaj se je začelo z Vidovo željo, da postavi stojnico pred hišo in začne prodajati kot pravi prodajalec na stojnici. Njegova sestra Ela je bila takoj za akcijo. Izginila sta iz mojega obzorja in začela pripravljati osnutek projekta. Kmalu za tem sta z osnutkom mahala pred menoj. Otroško stojnico smo že imeli, le »oči« jo je moral prestaviti pred hišo, plakat z napisom za na stojnico je bil pobarvan in pripravljen. Odločiti sta se morala še kaj in kdaj bosta prodajala? Oba sta bila enotna, da so male tortice (recept je spodaj), ki so trenutno zelo popularne pri nas, idealne za prodajo. Seveda pa se je dogodek moral zgoditi čim prej. Naslednji vikend. Tako prepričljiva in organizirana sta bila, da jima nisem mogla ugovarjati, le opozorila sem ju, da je vse odvisno od vremena.



Napovedano je bilo lepo vreme, zato smo v petek začeli s pripravami. Pekli in krasili smo tortice, se dogovarjali o podrobnostih in si dajali napotke pred prihajajočim dnevom. Za njun podvig  so izvedeli še drugi otroci, ki so se jima z veseljem pridružili. Uživala sem, ko sem jih opazovala kako neobremenjeni in hkrati vznemirjeni so pred njihovim prvim prodajnim izzivom. Ko so prodali prvo tortico, so od navdušenja kar kipeli, kajti uresničila se jim je dolgo pričakovana želja. Hkrati pa niso bili razočarani, ko nekoga niso mogli prepričati, da jo kupi. Naša ulica nima veliko sprehajalcev, zato so se odločili, da kupce poiščejo kar sami. Pozvonili so pri najbližjih sosedih, jim predstavili ponudbo in jih povabili na stojnico. S tako vnemo so prodajali, da smo jih morali na trenutke malo umiriti. Njihov cilj je bil zastavljen že na začetku in jasen, prodajati dokler ne bo zmanjkalo tortic. Imeli so srečo, male tortice so bile prodajni hit in so šle za med.



Zame je bila to zelo poučna izkušnja. Otroci se izražajo brez zadržkov in so polni optimizma, samozavesti in odločnosti. Zastavijo si cilj in mu sledijo. Delujejo sproščeno in nedolžno. Ne moreš se jim upreti, kajti hitro te prepričajo, da enostavno kupiš. So pravi mali podjetniki in vsi bi se morali večkrat zgledovati po njih. Kje smo se izgubili mi in naši ideali v vseh teh letih? Še sreča, da imamo otroke, da nas nanje spomnijo.



Dobra ideja, organizacija in izvedba brez dobrega tima ne bi uspela. Bili smo dober tim in naredili čudovit in nepozaben dan. Okusne male tortice so nam ga posladkale in »dober dogodek« je uspel.

Maja
………………………………………..

Male tortice

Najprej damo v posodo za stepanje 2 jajci, 11 dag sladkorja, 11 dag razpuščenega  masla in vanilijev sladkor ter vse skupaj stepemo v peno. Zmesi dodamo 4 dl jogurta, ki ga zmešamo v zmes. Tej zmesi dodamo še 19 dag moke. Zmes napolnimo v 12 modelčkov za male tortice, ki jih pečemo v pečici na 180°C , 25 minut.
Če želite čokoladne tortice lahko zmesi dodate 2 veliki žlici kakava.

Sadna krema (za 12 tortic)
2,5 dl sladke smetane stepemo skupaj z 10 dag sladkorja. Na koncu primešamo še 2,5 dl puste skute in 10 dag svežih malin. Prihranite 12 kosov malin za dekoracijo.

Čokoladna krema (za 12 tortic)
2,5 dl sladke smetane stepemo. V stepeno smetano zmešamo 10 dag stopljene čokolade. Za dekoracijo lahko prihranimo malo nadrobljene čokolade.

………………………………………..


Ni komentarjev:

Objavite komentar